21 september 2017

Körsång i det fördolda

Som alla vet är körsång förbjudet i Sklörbacken. Men det finns ett sätt att kringgå detta förbud, och det utnyttjas av diverse ljusskygga sammanslutningar för att sprida körsångens gift i bygden. Lagen säger att, inom ett slutet, hemligt sällskap tillåts för ändamålet tillämpliga sånger framföras i varierande stämmor. I Sklörbacken finns händelsevis en stor mängd hemliga sällskap.

Sklörbackens byakör håller konsert en gång i kvartalet, i Etermästarlogens samlingssal i anslutning till den Esoterisk-ekumeniska kyrkan som står vid den södra infarten till byn. De esoteriska sällskapen har en särskilt stark ställning här i trakten, varför i princip alla byns invånare är medlemmar av kören. Utom jag. Jag sitter inte ens i publiken.

Körens repertoar tas ur den klassiska esoteriska sångskatten, till exempel "Den hermetiska källan", "Fördunklad är den yttersta sanning", "Gnosis, gnosis, tvivelsutan" och "Men se goddag, herr Rosencreutz!". Konserterna avslutas alltid med att kören framför Sklörbackens inofficiella byasång, "Söner, döttrar av den hulda trakt". 

Lyssna gärna på denna inspelning av byasången. Det är Sklörbackens manskör som ackompanjeras av musikdirektör Lennie Marklund och Kommunala musikskolans blockflöjtsensemble.
🔈Söner, döttrar av den hulda trakt


Söner, döttrar av den hulda trakt
Fylkas vid min sida
Sluten upp med vapenmakt
Att redoboget strida


Fiender till gott och rätt och skönt
Som synes svärden slipa
De skola finna det föga lönt
Att denna trakt angripa


Sjung med högan röst, vår friska sång
Klara alla strupar
Den torde bli den lede till förfång
Innan alla stupar

refräng: 


Vår by (vår by), vi sjunger nu till sist
Den är (förvisst) måhända lite trist
Inte helt unik
Tvärtom: andra byar lik
Präglas av en skämd odör
Backe full av sklör!

(refräng upprepas ad nauseam)



4 kommentarer:

Unknown sa...

"Backe full av sklör". Fin mening. Associerar till Agatha Cristies bok: "En ficka full med råg". En ficka full med sklör skulle nog kittla lite. Kul med artiklarna om musik och sång i flasaområdet!

Per N sa...

Roligt att höra att de musikrelaterade artiklarna uppskattas. Det finns en smyginspelad upptagning av sången från en av de slutna konserterna med byakören. Eventuellt kan den komma att läggas upp i anslutning till artikeln någon gång i framtiden.

Unknown sa...

Verkligen intressant att få höra manskören!

Per N sa...

Det tyckte tyvärr manskören också. De har stämt oss för illegal fildelning och hotar dessutom med stryk.